Ulica sv. Mateja 70/a, 10000 Zagreb

Tjedan socijalne pedagogije

Objavio: HKSP | 2. listopada 2023.

Priopćenje za medije u povodu Međunarodnog dana socijalnih pedagoga: Socijalni pedagozi su ključ zdravijeg društva

Socijalni pedagozi su ključ zdravijeg društva, a novo doba donosi i nove perspektive ovog predanog zanimanja! Ključne su to poruke s kojima su socijalni pedagozi obilježili Tjedan socijalne pedagogije kongresom održanim od 27.do 29. rujna u Biogradu na moru te obilježavanjem Međunarodnog dana socijalne pedagogije 2.listopada u Zagrebu.

Nezadovoljni činjenicom da ih se u društvu nedovoljno prepoznaje, istaknuli su i ovim povodom važnost svog predanog rada kroz pomoć i podršku pojedincima, obiteljima i skupinama u riziku za razvoj problema u ponašanju te svima onima koji već imaju probleme u ponašanju, uključujući djecu, mlade i odrasle. Rade na svim društvenim područjima koja utječu na zdravlje i kvalitetu života u cjelini. Provode stručne postupke, programe i intervencije sa svrhom unapređivanja psihosocijalnog funkcioniranja i kvalitete života na dobrobit pojedinaca, skupina i društva u cjelini.  

Na uspješno održanom 6. kongresu u Biogradu na moru okupilo se više od 150 socijalnih pedagoga koji su se posvetili temi Novo doba, nove perspektive“ u organizaciji Hrvatske udruge socijalnih pedagoga (HUSP) te Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta (ERF) Sveučilišta u Zagrebu kao suorganizatora.

Predsjednica HUSP-a Maja Vučić Blažić pozdravnim je govorom istaknula kako su novo doba i nove perspektive pokazatelji da se socijalna pedagogija neprestano razvija kao znanost i struka pri čemu socijalni pedagozi pokazuju svoju prilagodljivost, kreativnost i visoke kompetencije u zahtjevnim vremenima koja su iza, ali i ispred nas. Sve je sudionike pozdravila i prodekanica za znanost ERF-a, doc. dr. sc. Tihana Novak, naglasivši kako matični fakultet uvijek stoji uz svoje stručnjake kao podrška i partner. Njene riječi potvrdio je i sam dekan prof. dr. sc. Ante Bilić. U ime Hrvatske komore socijalnih pedagoga (HKSP) podršku ovom kongresu dao je doc. dr. sc. Toni Maglica   te ravnatelj Uprave za potporu i unaprjeđenje sustava odgoja i obrazovanja Momir Karin koji je u svom govoru socijalne pedagoge opisao kao stručnjake koji su za svoje korisnike uvijek otvorena srca što je u obrazovnom sustavu često presudno za uspostavu odnosa s učenicima.

Bogat i raznolik program kongresa, te Međunarodnog dana socijalnih pedagoga prožet je brojnim predavanjima i rasprava, radionicama, simpozijima, okruglim stolovima i promocijama.

Tjedan socijalne pedagogije ovako sveobuhvatno je u Hrvatskoj obilježen prvi put i to na inicijativu Hrvatske komore socijalnih pedagoga (HKSP) povodom Međunarodnog dana socijalne pedagogije koji se obilježava 2. listopada svake godine.

U Zagrebu, 2.listopada 2023.g.

Predsjednica HKSP

Alma Rovis Brandić

2. listopada obilježili smo Međunarodni dan socijalnih pedagoga u suradnji s Edukacijsko rehabilitacijskim fakultetom.