Ulica sv. Mateja 70/a, 10000 Zagreb

Priopćenje Hrvatske komore socijalnih pedagoga povodom tragedije

Objavio: HKSP | 9. travnja 2021.

Teško je pronaći riječi kojima se može opisati bol zbog smrti djevojčice Nikoll. Pozvani smo uložiti maksimalne napore da se slični događaji ne bi događali.

Izražavamo solidarnost sa svim vrijednim i savjesnim kolegicama i kolegama zaposlenima u sustavu socijalne skrbi i odbacujemo prozivanje na kolektivnu odgovornost. Svjesni smo kompleksnosti životnih priča, čestih manipulacija, perfidnih igara skrivenih motiva, a u svemu tome stručnjaci moraju donositi odluke o tuđim životima. Odgovornost je ogromna.

Nažalost, svjedoci smo toga da se u mnogim situacijama želje roditelja postavljaju iznad najboljeg interesa djeteta i pitamo se koja je stvarna uloga stručnjaka u tim pravnim okvirima?

Pozdravljamo razgovor ministra Josipa Aladrovića s predsjednicima strukovnih Komora jer je samo u suradnji sa stručnjacima moguće ići prema kvalitetnim rješenjima. Hrvatska komora socijalnih pedagoga je spremna dati svoj stručni doprinos i biti dio rješenja koje će doprinijeti da ovo društvo bude sigurno za svako dijete.

Odgovornost za najmlađe je na svima nama, na stručnoj i općoj javnosti, svakoj iz njezine uloge.

Predsjednica Komore

Alma Rovis Brandić